Touchflow
Sabine Hahn
Virieusingel 8
5301GB Zaltbommel
0345-533203
s.hahn@touchflow.nl

Hirudotherapie

Hirudotherapie, de behandeling met bloedzuigers, terug van weggeweest.

Sinds vele jaren werken wij met medicinale bloedzuigers. De zogenaamde Hirudotherapie behoort tot de oudste behandelmethodes in de medische geschiedenis. Lang voor onze jaartelling was het therapeutisch effect van deze methode bekend.

Bij welke klachten worden bloedzuigers gebruikt?

Bloedzuigers worden bij een groot aantal ziektebeelden toegepast.

Voorbeelden zijn:

artrose van kleine en grote gewrichten, ontstekingen van gewrichten, slijmbeursontsteking, pees- en huidproblemen, tennisarm, golfarm en tendovaginitis,
frozen shoulder, lichte verkalkingen in de schouder, botvliesontsteking, beperkte beweging en mobiliteit bij kunstgewrichten, spierklachten, reumatische klachten, fibromyalgie, gordelroos, hoofdpijn, migraine, zenuwpijn, onduidelijke rugklachten, gevolgen van operaties/littekens, doorbloedingsproblemen, open been, wondgenezingsstoornissen, angiopathie, tinnitus, duizeligheid, oorontstekingen, depressie, overgangsklachten, prikkelbaarheid, angsten, spataderen, ontsteking van de bloedvaten en nog veel meer indicaties…

Wat zijn de effecten van bloedzuigers?

Bloedzuigers geven door hun speeksel tijdens het zuigproces meer dan 100 verschillende stoffen af.

Deze stoffen hebben de volgende effecten:

  • ontstekingsremmend
  • pijnstillend
  • bloedverdunnend
  • verwijding van de bloedvaten en in het bijzonder het capillaire systeem (microcirculatie)
  • verbetering van de plaatselijke doorbloeding
  • versnelling van de lymfatische doorstroming
  • verbetering van de kwaliteit van bloedvaten
  • verzachting van littekenweefsel
  • oplossen van verklevingen

Hoe gaat bloedzuigertherapie in zijn werk?

Bij Touchflow beginnen we met een gesprek, en pas als zowel u als wij ervan overtuigd zijn dat deze methode geschikt is voor uw klachtenbeeld, starten wij met Hirudotherapie. Het is ook belangrijk dat u open staat voor een nieue ervaring die uw klachten kan verminderen en uw gezondheid kan verbeteren.

Aan het begin van de behandeling 2 tot 12 verse bloedzuigers op door ons bepaalde plekken van uw lichaam. De beestjes zuigen zich daar met hun kleine zuignapjes vast en blijven op die plek zitten. Met hun microscopisch kleine tandjes zagen zij vervolgens een miniem gaatje in uw huid. Dit is nagenoeg pijnloos. U voelt hooguit gedurende enkele minuten een licht branden of steken, te vergelijken met brandnetels. Deze sensatie gaat na enkele minuten over door de pijnstillende stoffen die in de speeksel van de beestjes zitten

Voor bloedzuigers is uw bloed voedsel. Hebben ze na 1-2 uur genoeg gegeten (4-10ml bloed) dan laten ze automatisch los en worden ze door ons opgevangen. Na het beëindigen van de maaltijd vallen zij eraf en worden in speciale bakjes bewaard. Het zuigproces mag alleen bij grote uitzondering en strenge indicatie kunstmatig onderbroken worden vanwege de kans op infecties.

Afhankelijk van uw lachtenbeeld adviseren wij u een of meerdere sessies.

Hoe is de begeleiding?

Bloedzuigertherapie is alleen geschikt voor behandeling door ervaren en professioneel opgeleide behandelaars. Bij Touchflow is die ervaring ruimschoots aanwezig. Tijdens de gehele behandeling blijven wij bij u. U kunt kiezen voor een zittende of liggende houding en u kunt lezen, muziek luisteren of een kopje thee drinken. Over het algemeen vinden meerdere behandelingen tegelijk in onze behandelruimte plaats. Mocht u een individuele sessie wensen, dan kunt u dit natuurlijk met ons bespreken en wij kijken samen naar de mogelijkheden.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Na de behandeling met bloedzuigers zullen de wonden nog 12-24 uur blijven nabloeden. Dit is een gewenst effect en word “milde aderlating” genoemd. In totaal kan dus een bloedverlies van 300-500ml optreden, daarom verbinden wij de wondjes met goed zuigend materiaal. Over het algemeen blijft het verband gedurende 24 uur zitten. Bij voorkeur wisselen wij het verband in onze praktijk om het gehele proces optimaal te kunnen beoordelen.

Zijn er contra-indicaties?

Zoals voor elke behandeling zijn er ook voor hirudotherapie situaties waar deze methode niet of alleen beperkt mag worden ingezet. Daarom bespreken we voorafgaand aan de behandeling uw persoonlijke situatie.

Waar komen de bloedzuigers vandaan?

Bij Touchflow werken we al vele jaren samen met de Biebertaler Blutegelzucht GmbH uit Biebertal in Duitsland. Wij beschikken altijd over voldoende bloedzuigers om ook in acute gevallen snel te kunnen helpen.

In Duitsland zijn bloedzuigers officieel geregistreerd als “geneesmiddel”. Dit houdt in dat zij met betrekking tot veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid, aan dezelfde eisen moeten voldoen als medicijnen. Medicinale bloedzuigers horen hier tot de beschermde soorten. Ze worden in speciale kwekerijen onder streng toezicht van de overheid gekweekt.

 

Sabine Hahn was pas geleden te gast bij RTL 4.

Klik hier om naar het filmpje te kijken!

Voor meer informatie ga naar: www.bloedzuigertherapienederland.nl

Behandelvoorbeelden

60-jarige patiënte met verzwikte enkel, na één behandeling

geen zwelling, pijn en bloeduitstorting meer

 

 

 

 

 

68-jarige patiënt had een kunstknie gekregen, ontsteking na de

operatie, na 6 behandelingen klachtenvrij

 

 

 

 

 

Patiënte met spataderen, zowel het zware gevoel in de benen

als de ontstekingen rondom de spataderen waren na 3

behandelingen enorm afgenomen

 

 

 

 

Paard met mok, een gevreesde en pijnlijke aandoening.

Na 2 behandelingen waren beide benen mokvrij, ook het

niet-behandelde been

 

 

 

 


interessante links

Er zijn diverse publicaties en filmpjes over hirudotherapie beschikbaar op internet. Hier een kleine selectie:


kort overzicht over de methode

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


behandeling van dieren (hier koeien)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


impressies van de bloedzuigerkwekerij

in Biebertal (D)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

s