Touchflow
Sabine Hahn
Virieusingel 8
5301GB Zaltbommel
0345-533203
s.hahn@touchflow.nl

3 redenen waarom emotie-eten niet bestaat

Steeds vaker krijg ik van mensen te horen dat ze een echte emotie-eter zijn. Dat ze maar moeten blijven eten en dat ze niet meer kunnen stoppen. Grappig genoeg wordt dit altijd beweert over de ‘ongezonde dingen’. Over een eitje of een stuk vis hoor ik dit dus nooit.

Reden 1 je eet vooral vulling en weinig voeding
Op zich is het heel logisch dat als je je lichaam dagelijks veel vulling geeft dat je hersenen blijven roepen om voeding. Vulling levert vaak veel energie en tegelijkertijd nauwelijks bouwstoffen als eiwitten en vetten. Energie hebben we natuurlijk zeker nodig maar niet uit snelle suikers en koolhydraten. Uit bouwstoffen kan ons lichaam zelf energie maken. Wat is vulling: brood, pasta, rijst aardappels, alle snacks en heel veel kant en klaar producten. Wat is voeding: vis, vlees, eieren, noten, groente, fruit, zaden en af en toe wat volle yoghurt. Bij tekorten aan voeding blijft je lichaam dus om meer vragen. Je hebt dus geen tekort aan chocolade, je hebt wel een tekort aan voeding.

Reden 2 onze hersenen werken op een bepaalde manier
Je kunt je lichaam zien als een grote chemische fabriek waar allerlei stofjes ervoor zorgen dat er diverse balansen ontstaan. Die balansen zijn belangrijk, homeostase noemen we dat officieel. Alle systemen zijn gebaseerd op optimale ‘levels’ van allerlei hormonen en signaal stoffen. Bij ‘te hoog’ of ‘te laag’ worden er allerlei, vooral hormonale, processen in gang gezet. Die stofjes zorgen voor een ‘actie’ en die zorgen er dus voor dat we ‘iets gaan doen’. Dat ‘doen’ kan dus zijn dat we een zak chips pakken. Die stofjes zorgen in de situatie dat we ‘iets gaan doen’ vaak voor een ‘niet-blij’ gevoel. We willen natuurlijk WEL blij zijn en dus nemen we iets wat snel endorfinen aanmaakt (blij-hormoon) en dat is vooral suiker. Op zich dus wel een goede acties, alleen een korte termijn oplossing. DAARNA komt dan de emotie van het schuldig voelen en een NOG ellendiger gevoel over de actie. Dat betekent dus dat er EERST een fysiologische onbalans is DAARNA volgt een actie en DAARNA vinden we er iets van…… Bovendien komt informatie uit onze hersenen eerst binnen om te bepalen WAT is er aan de hand en WAAR is het. Pas daarna komt het in de amygdala binnen wat een onderdeel is van ons emotionele brein en wordt de emotie eraan gekoppeld. Emotie-eten bestaat dus niet, althans niet als een oorzaak, wel als een gevolg.

Reden 3 Ook de darm kan je emoties in de war brengen
Stel je doet alles helemaal goed. Dan eet je dus voeding en eet je niet te veel EN ook niet te weinig. Dan kan je darm nog tegenwerken. Als de darmbacteriën niet de juiste balans hebben worden er ook weer signalen naar de hersenen gegeven. Als de hersenen die signalen niet begrijpen kan het zijn dat er een vreemde reactie komt. Steeds vaker merk ik dat mensen parasieten in de darm hebben en dan kunnen dus daardoor andere eetgewoonten ontstaan. Parasieten willen dat je zetmeel eet en worden niet blij van groenten. Soms merken mensen dat in hun gevoel omdat die parasieten dat duidelijk aangeven. Je gaat dan dingen eten die nogal vreemd zijn omdat anders de parasieten je gaan tegenwerken. Bovendien is de darm een groot orgaan en kunnen er dus veel signalen naar de hersenen komen vanuit dit orgaan. Als je darm in de war is ga je dus ook anders eten.

Samenvatting
Er zijn dus veel redenen waarom je ‘vreemd eet’. Ik ga eerst uit van een fysiologische verandering waardoor NA de actie de emotie ontstaat. Die fysiologische noodzaak moet onderzocht worden. Vaak gebeurt er iets in het lichaam waardoor mensen inderdaad bijvoorbeeld moeilijk vet kunnen verdragen. De oorzaak is vaak een te lage pH in de maag. Die te lage pH kan zijn ontstaan door te weinig B12 opname. Hierdoor kun je je heel slecht voelen. De opname van B12 moet dan verbeterd worden. Een pilletje tegen depressies zal dan niet altijd helpen.

 

s