Touchflow
Sabine Hahn
Virieusingel 8
5301GB Zaltbommel
0345-533203
s.hahn@touchflow.nl

 

4 Vragen om uit te zoeken of je parasieten hebt

Parasieten in de darm horen daar niet. Niet iedereen heeft er last van en dus kun je wel ‘drager’ zijn zonder zelf klachten te hebben. Het doorgeven van een parasitaire besmetting kan op verschillende manieren, vrijen is daar een van. Met een parasiet (of ander organisme dat niet in darm hoort) ben je constant moe. Die parasiet kost je energie.

Vraag 1 Heb je in vlagen een onbedwingbare ‘noodzaak’ naar zoet?

Parasieten, schimmels en bacteriën houden van suikers/koolhydraten in de meest brede zin van het woord. Als je dus over het algemeen weinig snoept en ineens een onbedwingbare ‘zoetzucht’ krijgt kan dit duiden op darmdisbalans. Als je zelf weinig suiker eet geef je je parasiet geen voeding, dat houd je even vol en dan worden er signalen naar de hersenen gegeven waardoor jij zin krijgt in het eten van suikers (en veel). Ik bedoel nu niet het continu eten van koolhydraten omdat dat dan om bloedsuikers schommelingen gaat. Je krijgt echt ‘vreetbuien’.

Vraag 2 Heb je regelmatig diarree?

Elke 3 tot 5 dagen komen de eitjes uit en zorgen voor een nieuwe lading parasieten in je darm. Dat is het moment dat er diarree ontstaat omdat er dan een stroom uitkomt (die dan een andere gastheer/vrouw zoekt). Veel mensen komen met diarree klachten die NIET aan een specifiek voedingsmiddel te duiden zijn. Meestal lopen mensen met de klachten al jaren rond. Vaak, maar niet altijd, zijn de klachten begonnen NA een vakantie in de tropen of NADAT ze iets hebben gegeten waardoor ze een voedsel vergiftiging hebben opgelopen. Ook mensen met beroepen die regelmatig met poep van mens of dier in aanraking komen hebben een verhoogd risico. Vaak wordt een darmdisbalans van moeder op kind doorgegeven. Meestal alleen na een gewone geboorte omdat er dan ook een hap poep van de moeder wordt genomen. Met een keizersnee heb je dit risico niet, maar daar zitten veel andere risico´s aan vast. De GEZONDE dramflora van de moeder is een soort van inenting voor de darmflora van het kind en wordt tijdens een natuurlijke geboorte doorgegeven. Helder, de noodzaak is om voor een gezonde darmflora van de moeder te zorgen, en dat liefst nog vóór de zwangerschap!

Vraag 3 Zijn er darmklachten in je familie?

In een familie kan er dus door onhygiënisch gebruik van de toilet een besmetting plaatsvinden. Als er meer mensen in je familie met darmklachten zijn (vooral diarree) dan is de kans op een parasiet, schimmel of bacterie groot. In deze situatie zal de hele familie gescreend moeten worden.

Vraag 4 Ben je gevoelig voor melk en gluten?

Veel mensen hebben na verloop van tijd ervaren dat ze ook voor melk en gluten (brood en pasta) gevoelig zijn. Door die gevoeligheid verandert het milieu in je darm waardoor er een ideale omgeving ontstaat voor het laten groeien van parasieten, schimmels en bacteriën. Of je nu ook gluten intolerant bent is niet met zekerheid vast te stellen. Het handigste is om te laten meten door ‘poepscheppen’ wat er nu precies aan de hand is in je darm. Er zijn veel meer vragen die beantwoordt moeten worden in een persoonlijke afspraak.

 

s