Touchflow
Sabine Hahn
Virieusingel 8
5301GB Zaltbommel
0345-533203
s.hahn@touchflow.nl

 

De invloed van de darmen op de hersenen

Steeds meer mensen ervaren depressiever gevoelens en verwarring. Ik hoor ook vaak dat mensen een soort mist voelen en dat ze niet helder kunnen denken terwijl het vraagstuk waar ze mee werken op dat moment eigenlijk niet heel ingewikkeld is. In welke mate kan je darm in de weg zitten of helpen?

Feit 1 Een gezonde darm zorgt voor goede opname van stoffen

Een gezonde darm kan de eiwitten en vetten die in de voeding zitten ook opnemen. Een gezonde darm doet dat goed en dus ontstaan er geen tekorten aan eiwitten en vetten. Bij problemen in de opname worden bijvoorbeeld de vetten niet goed opgenomen. Die vetten worden dan niet gebruikt voor de hersens en het hormoonstelsel maar die zie je bijvoorbeeld in de toiletpot door sporen n de toiletpot terug. Ook als de eiwitten niet goed worden opgenomen levert dat tekorten voor alle organen. Een slechte vertering van eiwitten kun je ruiken, vooral aan de ‘rotte eier lucht’.  Te veel aan koolhydraten en een slechte opname merk je weer aan aspecten als winderigheid en een opgeblazen gevoel. Een buik hoort netjes plat te zijn en rustig aan te voelen. De ontlasting heeft de vorm van een mooie soepele sigaar.

Feit 2 Een gestreste darm geeft hersen-stress

Een gezonde darm produceert serotonine, dit is een stof dat er in je hersens voor zorgt dat je blijer wordt. 70% van de serotonine wordt in je darm geproduceerd als deze gezond is. In een gestreste darm wordt de serotonine NIET geproduceerd en ontstaat dus een tekort in de hersens. Veel mensen krijgen hiervoor medicijnen. Daarnaast word ook nog een stof gemaakt die Substance-P heet, deze stof zorgt voor extra samentrekkingen in de darm en veel mensen gaan daardoor ‘keuteltjes poepen’. Door deze hersen-stress gaan mensen zich ook anders gedragen, korter in gesprekken, minder rust en ruimte om te luisteren, snel afgeleid en een ‘korter lontje’ zijn zo een paar voorbeelden. Mijn ervaring is dat als je de darm tot rust brengt er DIRECT effect is op de hersens, dit werkt met uren en niet met weken of maanden. De kwalitatief hoogwaardige aloe vera dranken zorgen voor het verbeteren van de opname van stoffen en leveren bouwstoffen als aminozuren en vetzuren.

Feit 3 Veel mensen hebben parasieten zonder dat ze het weten

Parasieten, schimmels, virussen en bacteriën geven veel stress in de darm. Veel mensen hebben daar last van maar helaas wordt er bijna niet op gecontroleerd. Als er wel een kuur is gegeven is die kuur vaak niet afdoende geweest en nemen de klachten in de loop van de tijd weer toe. Het niet goed behandelen van ‘beestjes’ die niet in de darm thuishoren zorgt snel voor resistentie van de ‘beestjes’, dit betekent dat het bijna niet meer aan te pakken is. Naast een kuur van de huisarts is het dus noodzakelijk om de voeding aan te passen en veel extra kruiden toe te voegen om zo breed mogelijk te werken en zo WEL van de ‘beestjes’ af te komen. Het kan zeker wel, het is alleen niet gemakkelijk.

Feit 4 veel anti-depressiva werken onvoldoende als de darm in de stress is

Als de darm door stress te weinig of geen serotonine meer levert ontstaat vanzelf een depressie. Met die klachten ga je dan naar je huisarts. Meestal zijn mensen ook al jaren daarvoor met darmklachten bij hun arts geweest. Op de darmklachten reageert de arts niet, op de depressieve gevoelens wel. Helaas krijg je nu een middel waar je heel lang mee bezig bent om weer vanaf te komen (als het al lukt), een parasiet wegkrijgen duurt vaak 1 soms 2 maanden. Kies zelf waar je de voorkeur aan geeft.

 

s